Τα Οφέλη των Εκπαιδευτικών Εκδρομών

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές σε όλες τις τάξεις, από το Δημοτικό έως το Λύκειο, προσφέρουν γνώσεις που πρέπει να αποκομίσουν οι μαθητές μέχρι και την αποφοίτησή τους.

Οι δραστηριότητες εκτός της σχολικής αίθουσας προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να δουν στην πραγματικότητα όλα όσα διδάσκονται στο σχολείο. Τους βοηθάει επίσης να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση αλλά και την ιστορία τους και να κατανοήσουν επιστήμες, όπως για παράδειγμα με μία επίσκεψη στο πλανητάριο.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά μουσεία που ευχάριστα εκπλήσσουν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους, όπως είναι το μουσείο των τηλεπικοινωνιών. Το μουσείο αυτό δείχνει πώς ξεκίνησε η επικοινωνία στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Μάλιστα τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν, χρησιμοποιώντας τα μέσα επικοινωνίας της εποχής.

Το Υπουργείο Παιδείας καθιστά υποχρεωτικές τις εκπαιδευτικές εκδρομές, ενώ τα μουσεία προσφέρουν πάρα πολλές δραστηριότητες για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού.

Υπάρχουν πάρα πολλά μουσεία που μπορούν να επισκεφτούν όπως το μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί θα βρουν βιβλία σε μορφή παραμυθιού μεγάλων αρχαίων συγγραφέων, που τα βοηθούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις ως πολίτες της χώρας από μικρή ηλικία.

Αρχαιολογικοί χώροι όπως η Αρχαία Αγορά, ο Παρθενώνας αλλά και το Παναθηναϊκό στάδιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Πινακοθήκη, είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες επισκέψεις από σχολεία, ενώ πάντα μέσα από την ξενάγηση στους χώρους αφομοιώνουν γρηγορότερα την Ιστορία μέσα από την τέχνη.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της Αθήνας φέρνουν πιο κοντά τους μαθητές στο φυσικό περιβάλλον και αποκτούν δεσμούς πιο δυνατούς με τους συμμαθητές τους, αφού βρίσκουν περισσότερο χρόνο να λειτουργήσουν σαν ομάδα.

Εν μέσω κρίσης, τα μουσεία μεριμνούν και προσφέρουν προγράμματα όπου μπορούν οι μαθητές να συμμετάσχουν δωρεάν. Για παράδειγμα, το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις που δείχνουν την ζωή των Ρωμιών (Ελλήνων) στο Βυζάντιο. Θα ήταν πάρα πολύ καλό, αν θέλετε να συμμετέχετε σε κάποιο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πλαίσιο, να συμβουλευτείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΥΠΠΟΑ και να κατοχυρώσετε ημερομηνίες, στις οποίες θα γίνει η επίσκεψη του σχολείου σας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι απαραίτητη, αφού αποτελεί άλλο ένα σημαντικό δείγμα του Αρχαίου Κόσμου με εκθέματα από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Υπάρχουν και εκεί δωρεάν προγράμματα για μαθητές, που μπορούν να μεταφερθούν νοερά στη αρχαία Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και να γνωρίσουν τεχνολογικά επιτεύγματα που ήταν η βάση για την εξέλιξή τους στην εποχή μας. Οι μαθητές στο κέντρο της Αθήνας μπορούν να επισκεφτούν το λιγότερο είκοσι μουσεία, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Στο Παναθηναϊκό (Καλλιμάρμαρο) Στάδιο γίνονται καθημερινά διδακτικές επισκέψεις, όπως και σε όλα τα μουσεία της πόλης. Το Υπουργείο διαθέτει πάρα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, ενώ προσπαθεί η γνωριμία των μαθητών με την μοντέρνα τέχνη να γίνει πιο σωστή μέσα από δράσεις σε ομίλους. Εξαιρετικός είναι ο Όμιλος Αισθητικής Αγωγής, ενώ στο Μουσείο Γουλανδρή μπορεί κανείς να αποκομίσει γνώσεις για την μετανάστευση των οργανισμών στο οικοσύστημα, το περιβάλλον αλλά και τον θαλάσσιο πλούτο και τις αλλαγές που έχει υποστεί, όπως και την εξέλιξη των ειδών.