Πράγματα που πρέπει να εξετάσετε πριν λάβετε ένα δάνειο για τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης

1. Θα μπορέσει η επιχείρηση να δημιουργήσει τις ταμειακές ροές για να εξοφλήσει το δάνειο;

Αυτό είναι το κύριο μέλημα. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η επιχείρηση όχι μόνο θα καταφέρει να την πληρώσει, αλλά θα έχει και χρήματα για εργασίες και θα εκπληρώσει τους στόχους κέρδους σας. Θέλετε να κάνετε κέρδη, οπότε η επιχείρηση πρέπει πρώτα απ’όλα να δημιουργήσει αρκετές ταμειακές ροές για να εξοφλήσει το δάνειο. Μόλις πληρώσετε το δάνειο εξακολουθείτε να έχετε έξοδα λειτουργίας. Αφού πληρώσετε αυτά, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να κάνετε κέρδος; Το χειρότερο σενάριο θα πρέπει να είναι ότι θα εξοφλήσετε το δάνειο και θα πληρώσετε τα λειτουργικά έξοδα, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε κάποιο κέρδος (1000 kr).

2. Είναι εξασφαλισμένη η μακροζωία;

Πάντα σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Μην παίρνετε μόνο δάνεια για άμεσες ανάγκες με μικρό αντίκτυπο στις μελλοντικές ανάγκες. Είναι η επιχείρησή σας αρκετά βιώσιμη ώστε να έχει μακροζωία, προκειμένου όχι μόνο να αποπληρώσει το δάνειο, αλλά και να χτίσουν από το δάνειο; Μόλις πάρετε το δάνειο, δεν τελειώνει εκεί. Το παίρνετε και στη συνέχεια εσείς βασίζεστε σε αυτό, ώστε να μπορείτε να στηρίξετε την επιχείρησή σας περαιτέρω. Η επιχείρησή σας θα πρέπει να μπορεί να σταθεί με τα πόδια της για λίγο μετά από αυτό.

3. Θα πρέπει πραγματικά να πάρετε ένα προσωπικό δάνειο;

Η επιχείρησή σας έχει την ικανότητα να επιστρέψει ένα προσωπικό δάνειο; Παίρνετε αυτό το είδος δανείου ως ακάλυπτο και δεν συνδέεται με την επιχείρηση. Ωστόσο, ακόμη και αν παίρνετε το δάνειο ως προσωπικό δάνειο, δεν θέλετε να είστε αυτός που θα εξοφλήσετε το δάνειο, γιατί θα σας πιέσει. Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρησή σας μπορεί να το κάνει αυτό. Το λάθος που κάνουν πολλοί οι άνθρωποι είναι, επειδή πληρείτε τις προϋποθέσεις για το δάνειο ως άτομο και έχετε την ικανότητα να χρησιμοποιήσετε το μισθό σας, το παίρνετε απλά επειδή δεν είστε κατάλληλοι για το λόγο που το παίρνετε. Δεν χρειάζεται να δείξετε εάν η επιχείρηση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει αρκετές ταμειακές ροές για να την αποπληρώσει, αλλά θα έπρεπε να το κάνατε ως άτομο πριν την πάρετε. Διαφορετικά, τα προσωπικά δάνεια για επιχειρήσεις μπορεί να σημαίνουν την κατάργησή της.

4. Είναι το σχέδιό μου σταθερό;

Τι σχέδιο έχετε; Δεν μπορείτε να πάρετε δάνειο μόνο για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Αυτό θα πρέπει να είναι το τελικό μέρος της διαδικασίας, η πρόθεση να αναπτυχθεί. Είναι όλα αυτά που έχετε στη διάθεσή σας έτοιμα να κάνουν την επιχείρηση να μεγαλώνει; Εάν είστε απόλυτα σίγουροι, τότε μπορείτε να πάρετε το δάνειο. Αν όχι, αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να κερδίσετε τα χρήματα καθώς καταλήγετε σε ένα ισχυρό βράχο σε περίπτωση που χρειαστείτε το δάνειο αργότερα.

5. Οι επιστροφές θα είναι υψηλότερες από το κόστος του δανείου;
Η απόδοση της επένδυσης στα χρήματα που δανείζετε θα είναι μεγαλύτερη από το κόστος του δανείου; Αν, για παράδειγμα, πληρώνετε τόκο 20% επί του δανείου, η απόδοση της επένδυσης πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή, αλλιώς θα χάσετε. Αυτό σημαίνει να βγάλετε πολλή δουλειά στην επιχείρηση και να ψωνίσετε για τα χαμηλότερα δάνεια επιτοκίου