Ξεκινώντας την Εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο

Η εκπαίδευση ξεκινάει από πάρα πολύ μικρή ηλικία, δεδομένου ότι η ηλικία που ένα νήπιο μπορεί να πάει στο νηπιαγωγείο ξεκινά από το τέταρτο έτος της ηλικίας ενός παιδιού εκτείνεται έως και το έκτο. Τα νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό, γιατί βοηθάει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να μπορέσει κατά κάποιο τρόπο να προσαρμοστεί αργότερα στο σχολικό του περιβάλλον.

Το νηπιαγωγείο έχει συγκεκριμένη δομή που ακολουθείται από τα σχολεία με εντολή του Υπουργείου Παιδείας. Η δομή του είναι η εξής: η σωματική ανάπτυξη, η αντιληπτική ανάπτυξη, η επικοινωνιακή και γλωσσική ανάπτυξη, η συναισθηματική ανάπτυξη, η γνωστική ανάπτυξη και τέλος η κοινωνική ανάπτυξη.

Το παιχνίδι είναι ένα μέσο αντιληπτικής ανάπτυξης για το παιδί, ενώ μέσα από αυτό μπορεί να προετοιμαστεί για το δημοτικό μαθαίνοντας πώς να είναι ενεργό μέλος σε μια ομάδα. Τα ήθη μεταφέρονται στο παιδί για να μπορεί και εκείνο με την σειρά του να μπορεί να τηρεί τους άγραφους νόμους μιας κοινωνίας.

Μαθαίνει να σέβεται, να μοιράζεται και να επικοινωνεί με τους συμμαθητές του, αλλά και να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να μπορεί να τα διαχειριστεί. Το νηπιαγωγείο είναι μια μικρή κοινωνία που αντικατοπτρίζει τις συνήθειες αλλά και την συμπεριφορά του ενήλικου κόσμου. Οι δάσκαλοι αποτελούν ένα βασικό συστατικό μιας εξελιγμένης κοινωνίας και καλούνται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, εμφυσώντας αξίες στις επόμενες γενιές.

Τα νήπια αποκτούν εθνική συνείδηση μέσα από δραστηριότητες όπως θεατρικά και ποιήματα, ενώ η άσκηση μέσα από το χορό τα βοηθάει να διασκεδάζουν αλλά και να αναπτύξουν την επικοινωνία τους με τους συμμαθητές τους. Η ανεξαρτητοποίηση είναι απαραίτητη και γι’ αυτό το νηπιαγωγείο βοηθάει το νήπιο να εξαρτάται συναισθηματικά λιγότερο από την οικογένεια και να ενταχθεί στο κοινωνικό περιβάλλον της δικής του γενιάς.

Η ζωγραφική δεν είναι απλά τρόπος ψυχαγωγίας με χρώματα, αλλά βοηθάει το νήπιο να αποτυπώσει τις σκέψεις του. Η χειροτεχνία το κάνει να αναπτύξει την νοημοσύνη του μέσα από τη δημιουργικότητα και να αναγνωρίσει κάποιο ταλέντο του.

Το νηπιαγωγείο είναι πάρα πολύ σημαντικό και η συμμετοχή του υποχρεωτική για το παιδί, αφού το προετοιμάζει για το Δημοτικό ενώ βλέπουμε πολύ συχνά το φαινόμενο τα παιδιά να πηγαίνουν νωρίτερα στο προ-νήπιο και έτσι προσαρμόζονται νωρίτερα στο σχολικό περιβάλλον.

Μέσα από τις δραστηριότητες και το παιχνίδι, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναπτύξουν την κριτική σκέψη στο παιδί αλλά και την αυτονομία μέσα από την κοινωνικοποίηση του. Έτσι η επικοινωνία με τα άλλα μέλη της οικογένειας βελτιώνονται, αφού μπορούν και εκφράζονται πιο καλά.

Τα σχολικά ποιήματα και τραγούδια τα βοηθάνε να απομνημονεύουν αλλά και να συγκεντρώνονται στις δραστηριότητές τους. Οι δεξιότητες που αποκτούν είναι εκείνες που θα τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείο.

Τα παιδιά είναι το μέλλον μια κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αγάπη και υπομονή αλλά και βελτιώνοντάς την μέσα από την σωστή εκπαίδευση. Τα νήπια είναι οι αυριανοί ενήλικες που θα πάρουν με την σειρά τους την σκυτάλη και θα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές τις αξίες, τα ήθη και τις παραδόσεις που χαρακτηρίζουν ένα έθνος.

Η σωστή εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντική και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο.